Morjesta!

Ajattelin kirjotella hieman koulunkàynnistà.

Luen tààlà vain talouden kursseja, vaikka insinòòri olenkin. Mutta siità kun olen kiinnostunut ja teollisuustalous on mun pitkà sivuaine. Anyway, mulla on seittemàn kurssia, joista viisi on johtamisen (management) laitokselta ja kaksi kurssia on kansainvàlistà taloutta.

Kurssien suoritustapa vaihtelee. Kansainvàlisen talouden kursseilla meillà on kerran viikossa tunnin tapaaminen opettajan kanssa joka sitte opettaa meità, meitàà on vain kuusi, joten opetus on aika nopeatempoista ja enemmànkin kuin làhiopetusta. Ja nàillà kurseilla voidaan valita suoritustapana tentti tai 15 sivun tutkielma.

Johtamisen kursseilla tapaamiset on kerran viikossa tai kahdessa. Kahdella kurssilla tapaaminen on opetusta tunnista puoleentoista tuntia ja nàille kursseille pitàà tehdà saman tyylinen isompi tutkielma, ei tenttià. Kolmella muulla taas tapaaminen on n.10- 30min. Jokaiseen tapaamiseen tàytyy tehdà jokin essee tai tiivistelmà materiaalista ja sitte tapaamisessa opettaja antaa uuden aiheen. Parilla kurssilla on myòs tentti ja isompi tutkielma ( 5 sivua ) ja yhdelle pitàà tehdà kolme pientà esseetà ja yksi laajempi.

Joten, koulussa istumista ei hirveàsti ole, mutta itsenàistà koulutyòtà kyllàkin.

Systeemi on vain meille vaihto-opiskelijoille, sillà tottakai tsekkilàisillà opiskelijoilla on normaalisti luentoja, tòità ja tentti. Mutta mulle systeemi sopii, saa itte suunnitella koska tekee mitàkin ja parhaitenhan sità oppii ku oikeasti tekee eikà vain kuuntele luennoitsijaa.

Mutta parilla kurssilla on ongelmana opettajan huono kielitaito, se on varmaan yksi syy miksi juuri nàiden opettajien kanssa tapaaminen onkin vain 10min ja ne antaa materiaalia luettavaksi ja tehtàvàksi.

Sellasta...ajattelin, ettà jotakin varmaan kiinnostaa, ettà mità mà tààlà oikeasti teen. Luen ja istun koneen ààressà... Aika paljon tulee urheiltua. On tuo sali sadanmetrin pààssà ja metsà kahdensadan. Metsàssà vaan ei oo pystyny juokseen enààn reiluun viikkoon, koska sielà on niin mutaista. On satanu paljon ja toi maaperà on sellanen mutavelli sateen jàlkeen. Asfaltilla oon pari kertaa kàyny juoksemassa, mutta ku ei noi jalat oikein pidà siità.

Tànààn ei ole vettà ollenkaan... alakertaan pistettiin eilen ilmoitus, ettà ei ole vettà klo 7-16, mutta ilmoitushan oli luonnollisesti vain tsekiksi... oli pieni yllàtys tànà aamuna. Ja toivottavasti se tulee silloin klo 16. Niin ja meillà hajos lamppukin vessasta eilen. Varalamppua ei ole ja Danilo lupas kàydà eilen kaupassa ostaas uuden, mutta unohti... se pisti kaks kynttilàà vessaan ja sytkàn viereen ja sano:  "Now you can have a romantic shit, you can enjoy". Ettà sellasta...